Contrafort
Fondat in octombrie 1994
Contrafort : 10 (156), octombrie : Cultură şi management cultural în Uniunea Europeană : : Akademie Schloss Solitude – un centru de elită pentru artişti (Stuttgart, Germania)

Cultură şi management cultural în Uniunea Europeană

Akademie Schloss Solitude – un centru de elită pentru artişti (Stuttgart, Germania)

Cititorii revistei noastre au auzit în aceşti ani cu diverse ocazii despre Akademie Schloss Solitude, o instituţie culturală prestigioasă din Stuttgart (Germania), frecventată de creatori din întreaga lume. Mircea Cărtărescu a scris ultimul volum, „Aripa dreaptă”, din trilogia sa „Orbitor”, la Akademie Schloss Solitude, unde a stat un an de zile şi a avut – după propria-i mărturisire - excelente condiţii pentru scris. Nicoleta Esinencu, o autoare de la Chişinău, a beneficiat şi ea de o bursă de creaţie la Solitude... Iată o prezentare mai detaliată a acestei instituţii culturale cu ramificaţii şi în alte ţări.

      Akademie Schloss Solitude, prezentare generală

Akademie Schloss Solitude este o instituţie unică pe plan internaţional, cu un spirit inovator în ceea ce priveşte granturile şi programele rezidenţiale pentru artişti. „Spiritul Solitude”, adică artistic şi nebirocratic, se regăseşte în practica de zi cu zi a acestei instituţii exigente: în procesul de selectare a artiştilor, în felul cum iniţiază şi dezvoltă proiecte din propriul buget. Sute de artişti au beneficiat de programele Academiei de la deschiderea sa, creând, ulterior, o legătură strânsă a absolvenţilor ei, o reţea globală care se extinde de la an la an.

Programele Academiei combină cercetarea ştiinţifică, novatoare, cu creaţia artistică. Fondată în 1990 la Solitude, Academia operează în spaţiul intermediar dintre privat şi public. Adică, oferă un loc potrivit pentru ca artiştii să reflecteze şi să producă arta lor, dar şi un loc unde aceştia să interacţioneze cu publicul. Academia oferă oaspeţilor săi o altă „calitate” a timpului, evident una mai bună decât cea pe care ar trăi-o artiştii în viaţa lor de zi cu zi. O rezidenţă la Solitude este privită ca o investiţie în viitor, una care ar putea aduce roade atât pentru artişti, cât şi pentru instituţiile implicate.

Akademie Schloss Solitude este o fundaţie sub jurisdicţia dreptului public. Conform statutului, scopul ei este de a promova tinerii artişti talentaţi prin acordarea de burse de rezidenţă, organizând, cu participarea artiştilor bursieri, lecturi, expoziţii şi performance, concerte…

Akademie Schloss Solitude este finanţată de către Loteria statului Baden-Württemberg.

      Discipline artistice la  Akademie Schloss Solitude

Arhitectură (design arhitectural, studii urbanistice, design peisagistic);

Arte vizuale (include arta performance-ului şi experienţa curatorială);

Arte aplicate (regie, dramaturgie, dans, actorie, teatru muzical, spectacol, performance);

Design (comunicare în domeniul vizual, modă, costume, design-ul produselor de mobilă);

Literatură (teorie/critică literară, eseistică, poezie, ficţiune, traducere);

Muzică/sunet (instalaţii acustice, compoziţie, performance – sunet şi muzică);

Video/film/new media (inclusiv instalaţia video)

      Burse. Condiţii

Sunt oferite burse noi la fiecare 24 de luni. Pot aplica nu doar artiştii, dar şi cercetătorii şi teoreticienii în diferite discipline (de exemplu, în muzicologie şi teoria artei).

Bursele sunt acordate artiştilor care şi-au încheiat studiile de bază cu nu mai târziu de 5 ani înainte de a aplica la Akademie Schloss Solitude şi care nu depăşesc vârsta de 35 de ani. Studenţii şi cei care mai urmează un colegiu nu vor fi luaţi în calcul pentru selecţie. Există totuşi câteva burse care sunt acordate indiferent de vârsta aplicantului. O bursă se oferă pentru a definitiva un proiect de creaţie, bine argumentat. La fiecare 2 ani, Academia oferă 50 sau 60 de burse de rezidenţă şi pune la dispoziţia bursierilor 45 de studiouri de lucru.

Începând cu 2007, artele, programele cu profil ştiinţific şi cele de business vor fi integrate în procesul de jurizare, inclusiv disciplinele umaniste, ştiinţele şi economia.

Juriul, compus din specialişti competenţi, este singurul care ia decizii privind alocarea burselor.

Bursele sunt acordate pe o perioadă de timp de la 6 la 12 luni. Prelungirea burselor este posibilă doar în cazuri individuale şi este admisă de către un membru al juriului.

Limbile de comunicare din cadrul Academiei: germană, engleză, franceză.

Nu sunt permise aplicaţii simultane pentru burse la Kunststiftung  Baden-Württemberg GmbH şi la Akademie Schloss Solitude.

Aplicanţii care nu au fost selectaţi mai pot depune dosarul de concurs încă de 2 ori.

      Programul evenimentelor

Academia organizează în fiecare an un vast program de evenimente, majoritatea dintre ele cu caracter public (aproximativ 80-100), dedicat exclusiv lucrărilor oaspeţilor Academiei şi ale bursierilor. Spaţiul Römerstraβe din centrul Stuttgart-ului găzduieşte, de obicei, evenimente în afara programului.

       Istoria

Akademie Schloss Solitude este amplasată pe pământurile castelului Schloss Solitude, în două clădiri somptuoase. Castelul, un edificiu în stilul barocului târziu, a fost construit de ducele Carl Eugen în perioada 1763-’64 şi a servit iniţial drept castel de vânătoare şi reşedinţă de vară. Actuala Academie nu este decât un capitol recent din istoria variată şi bogată, de peste 240 de ani, a castelului. Pe timp de război, castelul a fost spital militar, iar pe timp de pace, a servit drept han şi, uneori, închisoare. Castelul a mai găzduit un post de radio, iar în anii ’60-’70 ai secolului trecut a fost cămin studenţesc.

 

Adresa

Akademie Schloss Solitude

Solitude 3

70197 Stuttgart

Germany

Email:  mr@akademie-solitude.de

http://www.akademie-solitude.de/110_institution_principles.php

       Alte date şi informaţii despre Akademie Schloss Solitude

- Sute de bursieri din peste 70 de ţări au lucrat la proiecte şi şi-au promovat lucrările în cadrul Academiei.

- Din 2002 a fost constituită o reţea interdisciplinară în baza programelor de artă, ştiinţă şi business, stimulându-se astfel dialogul şi colaborarea dintre bursierii care au aplicat în aceste domenii. Mai mult de 30 de aplicanţi au primit burse în cadrul acestei reţele interdisciplinare, începând cu toamna lui 2002. Noutatea acestei reţele este că ea oferă posibilitatea unor sejururi scurte, de câteva săptămâni, pentru cei care colaborează la proiecte interdisciplinare cu alţi bursieri de la Solitude.

      Activităţi şi proiecte

Începând cu 2003, conform propunerilor Consiliului Ştiinţific Consultativ, Academia a formulat două subiecte majore pentru programele de artă, business şi ştiinţă: „Uitare şi Memorie” şi „Imagine şi Vizualizare”. În baza acestor subiecte au fost aleşi bursieri, au fost organizate evenimente şi publicate cărţi. Ulterior, bursierii şi oaspeţii Academiei au propus şi alte subiecte de proiecte interdisciplinare: „Apariţia publică în artă, ştiinţă şi business”, „Influenţa limbajului calculatorului asupra ştiinţei şi artei”, „Spaţii de lucru în artă, ştiinţă şi business”.

Subiectul principal pentru anii 2007-2009 este „Învingând frica”.

Aceste programe, orientate tematic, presupun diverse forme de participare a bursierilor: studii şi articole elaborate individual, diferite seminarii interne şi dezbateri deschise pentru publicul larg. Tinerii creatori, savanţi şi oameni de ştiinţă pot fi propuşi pentru acest program şi de către instituţiile unde sunt angajaţi. Au fost deja stabilite legături de colaborare cu instituţii naţionale şi internaţionale: Max Planck Institute pentru Istoria Ştiinţelor din Berlin (2002), College International de philosophie în Paris (2004) şi ICN Business School în Nancy (2003).

      Perspective

Programele de artă, business şi ştiinţă, ca proiecte-pilot, au fost susţinute de Landensstiftung Baden-Württemberg începând cu anul 2002. În toamna lui 2004, programele şi implementarea lor au fost evaluate de către o comisie independentă, desemnată de Ministerul Ştiinţelor, Cercetării şi Artelor din Baden-Württemberg. Raportul comisiei a fost unul elogios, care a recomandat dezvoltarea şi extinderea programelor.

Pentru următorii 3 ani (2006-2008), Academia planifică colaborări cu diverse instituţii pentru proiecte corporative. Actualul preşedinte al juriului, Philip Ursprung, a propus pentru proiectele din perioada 2007-2009  subiectul „Învingând frica”.

Programele de artă, ştiinţă şi business sunt sprijinite financiar de Fundaţia Baden-Württemberg Landesstiftung, de oraşul Stuttgart şi de Fundaţia Culturală LBBW.

      Puncte de reper ale reţelei în estul Europei

Academia şi-a extins programele şi în estul Europei.

În Polonia a fost creat un program rezidenţial – începând cu 2003 - găzduit de castelul Ujazdowski din Varşovia. Programul este coordonat de tânărul manager Agnieszka Sienkiewicz-Nowacka, fostă bursieră şi coordonatoare a programelor de artă la Akademie Schloss Solitude. În fiecare an, doi artişti din Varşovia sunt invitaţi la Akademie Schloss Solitude pentru o perioadă de trei luni de zile. În acelaşi timp, doi artişti bursieri la Solitude sunt invitaţi să petreacă trei  luni de zile în Varşovia. La încheierea perioadei de rezidenţiat, artiştii îşi prezintă proiectele la care au lucrat în faţa publicului.

În Ungaria, începând cu vara anului 2005, a fost creat un program de schimb pentru tinerii scriitori, coordonat de József Attila Circle, iar instituţia partener este Collegium Budapest.

Prin implementarea acestui program de schimb, care a fost dezvoltat şi pentru România (începând cu 2006) şi va fi extins şi pentru Bulgaria şi Croaţia (în 2007-2008), Academia Solitude şi-a atins un deziderat mai vechi din programul său, acela de a avea un schimb cultural cu artişti şi instituţii din estul Europei.

 

Selecţie şi traducere de Ruxanda Druţă

1

Inapoi la cuprinsul numarului

Copyright Contrafort S.R.L.
contrafort@moldnet.md (protected by spam filter and blog promotion by blogupp)
Site apărut cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova