PEN Clubul din Republica Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu evenimentele grave din ultimele săptămâni care au marcat o înrăutăţire a situaţiei drepturilor omului şi a libertăţilor cetăţeneşti în acest stat. Este vorba de actele de agresiune din partea organelor de represiune ale regimului separatist din Transnistria la adresa şcolilor româneşti din Tiraspol, Tighina (Bender) şi Râbniţa, cu predare în grafia latină, şcoli închise pe motiv că au refuzat să se supună legislaţiei anticonstituţionale a autorităţilor de la Tiraspol şi să adopte programele şcolare primitive din Transnistria, concepute în epoca totalitarismului sovietic. Principala beneficiară a escaladării tensiunilor în Transnistria este Federaţia Rusă, care refuză să-şi evacueze trupele şi armamentul din Republica Moldova, în conformitate cu propriile angajamente internaţionale, şi încearcă să-şi consolideze influenţa în zonă încurajând diversiunile regimului separatist de la Tiraspol. Din păcate, victimele acestor provocări sunt copiii, cărora li se interzice astfel dreptul elementar de a-şi face studiile în limba maternă.
Partidul Comunist de guvernământ din Republica Moldova manifestă o atitudine la fel de abuzivă în cazul Companiei "Teleradio-Moldova", aflată în proces de reorganizare într-o instituţie publică. Concursul de reangajare a personalului, organizat în acest scop, s-a transformat într-o manevră de epurare politică a jurnaliştilor incomozi, care doresc să-şi exercite meseria respectând normele deontologiei profesionale şi servind interesele publicului, nu ale partidului aflat la putere.
PEN Clubul din Republica Moldova protestează împotriva acţiunilor barbare ale administraţiei separatiste la adresa şcolilor româneşti din Transnistria şi condamnă tentativele de aservire politică a principalei instituţii a audiovizualului din Republica Moldova de către Partidul Comunist de la Chişinău, precum şi folosirea forţei împotriva jurnaliştilor protestatari. Acest gen de acţiuni îndepărtează Republica Moldova de statele civilizate, în care drepturile omului, inclusiv libertatea de expresie, sunt intangibile.
PEN Clubul din Republica Moldova se declară solidar cu copiii, părinţii şi profesorii de la şcolile româneşti din Transnistria şi susţine greva de protest a jurnaliştilor independenţi de la Compania "Teleradio-Moldova". Facem apel către PEN Centrul Internaţional şi filialele sale din întreaga lume, către guvernele Statelor Unite, ale ţărilor Uniunii Europene şi către opinia publică internaţională pentru a apăra valorile democratice în Republica Moldova.
2 august 2004, Chişinău
|