Contrafort
Fondat in octombrie 1994
Contrafort : 11-12 (157-158), noiembrie-decembrie : Actualitatea : : Ne-a părăsit Alexandr Tkachenko

Actualitatea

Ne-a părăsit Alexandr Tkachenko

În ziua de 6 decembrie, la Moscova, la vârsta de 63 de ani, a murit Alexandr Tkachenko – scriitor şi apărător al drepturilor omului, Preşedinte general al PEN Centrului din Rusia. Este o pierdere grea pentru toţi cei care l-au cunoscut pe acest om extrem de talentat, sufletist şi prietenos, o pierdere irecuperabilă pentru cultura rusă şi pentru forţele democratice din Rusia. 

Alexandr Tkachenko s-a născut la 19 aprilie 1945, în Crimeea. În tinereţe a fost fotbalist profesionist, iar după absolvirea Cursurilor Superioare de Literatură de la Moscova a scris 15 cărţi de poezie şi 6 de publicistică – ultima, o carte de memorii, şi-a lansat-o cu o săptămână înaintea morţii. 

Din 1994 Alexandr Tkachenko a condus, împreună cu Andrei Bitov, PEN Centrul din Rusia. S-a manifestat ca un apărător al drepturilor omului şi al libertăţii de expresie (a apărat jurnalişti şi scriitori de abuzurile justiţiei şi ale serviciilor secrete ruseşti: jurnalistul militar Grigori Pasiko, poeta Alina Vituhnovskaia, jurnalista Anna Politkovskaia, regizorul Iuri Sceavatski…). Alexandr Tkachenko a susţinut şi a încurajat activităţile PEN Centrelor din ţările nou-create după destrămarea URSS. În Republica Moldova, Alexandr Tkachenko a avut mulţi prieteni, mai ales printre scriitori, care regretă profund dispariţia sa.

 

PEN Club Moldova

 

1

Inapoi la cuprinsul numarului

Copyright Contrafort S.R.L.
contrafort@moldnet.md (protected by spam filter and blog promotion by blogupp)
Site apărut cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova