Contrafort
Fondat in octombrie 1994
Contrafort : 7 (153), iulie : Cultură şi management cultural în Uniunea Europeană : : Fundaţia Culturală Allianz, München – un promotor al noii identităţi europene

Cultură şi management cultural în Uniunea Europeană

Fundaţia Culturală Allianz, München – un promotor al noii identităţi europene

Organizatorul şi finanţatorul Festivalului European Borderlands, care s-a desfăşurat între 7-12 iunie la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău, cu participarea unui grup internaţional de scriitori, este Fundaţia Culturală germană Allianz, cu sediul la München. Directorul acesteia, dl Michael M. Thoss, prezent la Chişinău, ne-a oferit câteva date privind activitatea acestei fundaţii.

 

„Înfiinţată în anul 2000, Allianz Kulturstiftung (Fundaţia Culturală Allianz) şi-a propus drept obiectiv, prin implementarea proiectelor sale, promovarea diversităţii europene, pornind de la considerentul că fondul cultural moştenit în comun poate sta la baza creării unei noi identităţi europene.

Prin intermediul a 250 de proiecte susţinute financiar de către Fundaţia Culturală Allianz şi realizate în cooperare cu partenerii săi, am urmărit iniţierea de procese transnaţionale de înţelegere, ce servesc procesului european de integrare. Spectrul programelor promovate de către Fundaţia Culturală Allianz include toate genurile artistice, inclusiv arhitectura şi planurile de urbanism.

Astfel, Fundaţia Culturală Allianz a susţinut în ultimii cinci ani organizarea de expoziţii, concerte şi simpozioane, concomitent elaborând şi proiecte proprii. În acest context, pot fi amintite academiile internaţionale pentru dirijori şi compozitori precum şi organizarea de workshop-uri cu participarea conducătorilor de festivaluri şi a curatorilor din Europa de Est. Începând cu anul 2004, Fundaţia Culturală Allianz organizează Allianz Summer Academy (Academia de vară Allianz), participanţii acestui proiect fiind studenţii a cinci universităţi europene de elită. Demn de menţionat este interesul declarat al Fundaţiei Culturale Allianz faţă de parteneriate viabile cu actori locali. Scopul în sine al acestor parteneriate nu îl constituie evenimentul cultural propriu-zis, ci favorizarea unui dialog continuu transfrontalier purtat cu viitorii actori sociali şi culturali ai Europei. Un grup ţintă important, definit de Fundaţia Culturală Allianz, sunt tinerii profesionişti (Young Professionals) care se evidenţiază prin realizări şi performanţe academice şi artistice extraordinare şi care percep Europa ca un câmp firesc de acţiune. Proiectele Fundaţiei Culturale Allianz sprijină şi promovează aceste tinere talente începând de la primii lor paşi în viaţa profesională şi până la anumite salturi decisive în carieră.

Pentru a defini cadrul unei noi identităţi europene, sunt elaborate şi implementate proiecte educaţionale şi de cunoaştere cum ar fi Public Private Partnerships, care au ca scop consolidarea participării civice. În acest scop începând cu anul 2004, în calitate de obiectiv regional al activităţii Fundaţiei Culturale Allianz a devenit Europa Centrală şi de Est. În colaborare cu alte organizaţii se urmăreşte promovarea iniţiativelor private şi a structurilor apolitice, ce se disting printr-un grad înalt de responsabilitate, creativitate şi organizare. Acest gen de iniţiative se nasc din realităţile locale, fiind materializate de către experţii locali şi de către membrii Fundaţiei sau reţelele „Alumni” ale acesteia.

Literatura şi traducerile

Cum este definit „comunul european” în cadrul culturilor Europei? Ce contribuţie pot avea scriitorii la evaluarea critică a istoriei naţionale şi la edificarea unei identităţi europene? Cum sunt promovate traducerile calitative în ţările cu o piaţă a cărţilor încă slab dezvoltată? Putem vorbi în general despre un cititor european? Aceste întrebări constituie tematica doar a unora dintre proiectele pentru literatură ale Fundaţiei Culturale Allianz şi ale instituţiilor sale partenere.

European Borderlands

European Borderlands reprezintă o iniţiativă a Fundaţiei Culturale Allianz, a Literarisches Colloquium Berlin şi a altor instituţii partenere din Europa, ce urmează a se desfăşura pe parcursul a mai multor ani. European Borderlands se defineşte ca un şir de întâlniri şi manifestări internaţionale de-a lungul noii frontiere de est a Uniunii Europene, în scopul intensificării dialogului dintre artişti, scriitori, traducători, precum şi editori, redactori ai revistelor de literatură sau „magazinelor electronice” din Europa de Est şi Vest, dar şi pentru a stimula realizarea de proiecte comune. Rezultatele discuţiilor, lecturilor şi workshop-urilor, ce acoperă spaţiul dintre Baltic şi Marea Neagră, sunt documentate pe Internet printr-un portal pentru literatură editat în mai multe limbi.

Premiul Allianz pentru traducere pentru Europa Centrală şi de Est

Această distincţie se acordă pentru traducerea din limba germană în una din limbile Europei Centrale şi de Sud-Est a unei opere de importanţă majoră din domeniul ştiinţelor sociale. Opera este selectată pentru premiere de către un juriu bilateral şi trebuie să promoveze în mod deosebit înţelegerea dintre popoare în spiritul unificării europene. Premiul Allianz pentru traducere a fost acordat pentru prima dată în cadrul anului germano-polonez pentru Târgul de carte de la Varşovia pentru o traducere în limba poloneză. În 2007, această distincţie este acordată unei traduceri în limba maghiară.

Programul de traduceri pentru Europa Centrală şi de Est

Acest program al CEEBP (Fund for Central ans East European Book Projekts, Amsterdam), la care participă şi Fundaţia Culturală Allianz, promovează traducerea aşa-numitelor „opere standard” despre istoria, cultura sau politica europeană în limbile Europei Centrale şi de Est. Astfel, anual, devin accesibile cititorilor din aceste ţări 30-40 de opere, care nu au fost încă traduse până în acest moment. Pornind de la situaţia dificilă a comerţului cu cărţi şi a editurilor din ţările postcomuniste, Fundaţia Culturală Allianz îşi aduce contribuţia prin acest program la consolidarea societăţii civile şi creează baza unui schimb spiritual durabil în cadrul societăţii europene.

Peisaje în transformare

Discuţiile şi lecturile din cadrul proiectului Peisaje în transformare s-au axat pe problematica simbolică a geografiei Europei de Est pe fundalul schimbărilor radicale şi al repercusiunilor soldate după 1989 şi în contextul extinderii Uniunii Europene. În ultimii ani, diverse regiuni ale Europei Centrale şi de Est au fost percepute literar în cât mai diverse moduri. Despre noile viziuni europene ce depăşesc vechile linii şi criterii de demarcaţie s-a discutat în cadrul întâlnirii organizate de către Literarisches Colloquium Berlin în noiembrie 2003, la care au participat 5 autori nemţi şi 14 colegi din Europa Centrală şi de Est.

„Ne fascinează dinamica culturală a Europei Centrale şi de Est şi entuziasmul acesteia faţă de Europa, lipsa căruia tocmai o resimţim într-un mod dureros în Europa de Vest”, a mărturisit la Chişinău dl Michael M. Thoss. După European Borderlands, care a cuprins şi scriitori basarabeni, viitoarele proiecte ale Fundaţiei Culturale Allianz în Republica Moldova sperăm să dea activităţii culturale de pe aceste meleaguri o respiraţie europeană.

 

Traducere şi adaptare: Corina Gîrlă

 

Allianzkulturshtiftung Berlin

Adresa:

Maria/Theresia/Straße 4a

D-81675 München

Tel. +49-(0)89-4107 303

Fax  + 49-(0)89-4107 3040

email: kulturstiftung@allianz.de

http://www.allianz.kulturstiftung.de

1

Inapoi la cuprinsul numarului

Copyright Contrafort S.R.L.
contrafort@moldnet.md (protected by spam filter and blog promotion by blogupp)
Site apărut cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova