Contrafort
Fondat in octombrie 1994
Contrafort : 6 (152), iunie : Actualitatea : Vasile Gârneţ : O precizare pentru poetul Grigore Vieru

Actualitatea

Vasile Gârneţ

O precizare pentru poetul Grigore Vieru

În săptămânalul „Literatura şi arta”, nr. 25 din 21 iunie 2007, în cadrul unui interviu, poetul Grigore Vieru afirmă, cu referire la revista Contrafort, următoarele: „…Sunt liberi să mă umilească: Iurie Roşca, Serafim Saka, Boris Asarov / Hristov/, Petru Poiată, Val Butnaru, care mi‑a falsificat iresponsabil o convorbire telefonică cu o ziaristă, aflată în subordinea lui şi, bineînţeles, de către „deştepţii” de la Contrafort, care au scris negru pe alb că sunt autorul unor „versuri idioate”…”.

Domnule Grigore Vieru, în legătură cu această afirmaţie a Dvs. mă simt obligat să fac următoarele precizări: redactorii revistei Contrafort, „deştepţii” între ghilimele, cum scrieţi cu ironie şi superioritate, n-au scris niciodată că sunteţi autorul unor „versuri idioate”, pentru că nu obişnuim să vehiculăm asemenea calificative când ne referim la un confrate scriitor. Ne atribuiţi abuziv această sintagmă, pe care aţi preluat-o din arsenalul de fraze manipulatoare cu care ne-a atacat în aceşti ani publicaţia condusă de Nicolae Dabija, fără să fi încercat să găsiţi rândul, pagina şi numărul de revistă unde afirmăm – „negru pe alb” - că sunteţi „autorul unor versuri idioate”. Vă asigur că nu veţi găsi aceste cuvinte în revista Contrafort.

Şi pentru a vă scuti de tentaţia de a mai face referire de-acum încolo la această sintagmă nefericită care vă dezavantajează oricum – şi din postura celui umilit, dar şi din postura celui care încearcă să inducă false percepţii publicului –, vă descriu pe scurt istoria scandaloasei sintagme. Cel care a scris despre poezia Dvs. ca fiind „idioată” a fost – bănuiesc că ştiţi – Marius Chivu (România literară, nr. 38, 29 septembrie 2004). Citat: „…Se întâmplă însă deseori să-ţi cadă în mână volume de poezie premiate la Chişinău şi care la Bucureşti să pară neinteresante, dacă nu chiar slabe. Or e clar că, în astfel de cazuri, la un anumit nivel, receptarea este viciată printr-un cod de referinţă inadecvat. Cu alte cuvinte, este vorba pur şi simplu de un decalaj artistic, altfel nu foarte greu de priceput. Versurile unor Vieru sau Lari sunt idioate, chiar dacă poţi înţelege mecanismul de generare, funcţionalitatea şi tipul de receptare naţionalist-festivist-patriotic al acestui lirism neopaşoptist, într-o societate care încă trece prin constrângeri istorico-politice ce generează o criză identitară la nivel naţional. Acestea fiind cazurile extreme, e de presupus că, supusă unei grile “româneşti” de receptare critică, o (bună) parte din poezia basarabeană contemporană este, în grade diferite şi poate pe nedrept, dezavantajată.” Acesta este citatul original. N-a fost scris de noi, de mine sau de Vitalie Ciobanu, redactorii Contrafortului, şi nu a apărut în paginile revistei noastre. La această sintagmă nefericită face trimitere, luându-vă apărarea, Anatol Moraru, scriitor şi profesor de literatură română de la Bălţi, răspunzând în cadrul unei anchete a Contrafortului. Citat: „…Desigur, scriitorii noştri (şi cei mari şi cei mici) nu şi-au dezvoltat încă o reacţie calmă şi civilizată faţă de “comentariile nu tocmai elogioase” ale criticilor literari. Cât face numai replica vehementă, condimentată cu invective, a maestrului Grigore Vieru la „atacul la baionetă” al lui Ion Bogdan Lefter. Dar când comentariile sunt şi ele “necivilizate” (un merituos critic bucureştean în ascensiune la care ţin  mult şi pe care îl consider un bun cunoscător al literaturii basarabene, Marius Chivu, califică poezia profesată de Grigore Vieru drept una „idioată” (o fi fiind ea cum este, numai „idioată” - Nu – A.M.) atunci, respectiv, şi reacţiile fireşti pot să nu mai ţină cont de curtoazie.” (Contrafort, nr. 10-11, octombrie-noiembrie 2004, pag. 11, sau online la http://www.contrafort.md/2004/120-121/763.html).

Domnule Grigore Vieru, cum uşor se vede şi se înţelege, revista Contrafort şi redactorii săi nu au afirmat niciodată că scrieţi o „poezie idioată”, ci, dimpotrivă, a condamnat o asemenea formulare nefericită şi nedreaptă. Am scris aceste rânduri pentru corecta Dvs. informare şi pentru – sper – edificarea redactorilor de la „Literatura şi arta”, care nu obişnuiesc să verifice paternitatea şi corectitudinea citatelor. Nu în ultimul rând, am făcut această precizare pentru buna şi corecta punere în temă a cititorilor, care nu trebuie dezinformaţi şi manipulaţi.

1

Inapoi la cuprinsul numarului

Copyright Contrafort S.R.L.
contrafort@moldnet.md (protected by spam filter and blog promotion by blogupp)
Site apărut cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova