Contrafort
Fondat in octombrie 1994
Contrafort : 7-8 (129-130), iulie-august : Internet cafe : Octavian Arnăut : www.2advanced.com

Internet cafe

Octavian Arnăut

www.2advanced.com

Într-una dintre perindările mele pe Internet am descoperit site-ul celor de la 2advanced, o companie de web-design. Prima impresie pe care mi-a lăsat-o site-ul a fost una de frustrare, aş putea spune. Asta pentru că, brusc, am înţeles cît de vaste sînt posibilităţile Flash-ului**. Site-ul propriu-zis constituie un reper al calităţii pentru majoritatea web-designerilor. Cel puţin mie nu mi s-a întîmplat să întîlnesc prea mulţi creatori de site-uri care să nu cunoască măcar ceva despre 2advanced. Pe foarte multe forum-uri, dedicate web-design-ului, există, cel puţin, o temă legată de 2advanced. Şi eu am aflat despre ei de pe un forum. Pe atunci aveam o conexiune slabă la Internet, ori www.2advanced.com fusese creat pentru cei cu o conexiune bună. Ţin minte că timpii de încărcare erau foarte mari. Prima oară am aşteptat 2 minute să mi se încarce site-ul. Continuu să cred şi acum că a meritat.

2advanced începe cu un intro şi continuă cu site-ul propriu-zis. Ţi se pare că 2advanced nu se mai termină. Intro-ul este o adevărată operă Flash. La început sînt puse în mişcare nişte linii, după care se ajunge la forme şi, într-un final, formele respective ”materializează” site-ul. De fiecare dată cînd reveneam pe 2advanced să văd dacă nu au scos ceva site-uri noi, mă întrebam cît timp le-o fi luat ca să-l creeze. Bănuiam că au avut nevoie de cîteva luni. M-am înşelat. Eric Jordan, fondatorul companiei, a declarat într-un interviu că totul a durat nu mai mult de 2 săptămîni. Asta cu tot cu formularea conceptului.

Am aflat, mai tîrziu, că site-ul a fost construit cu versiunea a 5-a a softului Flash (versiune ce poate fi considerată prima, cu adevărat completă). Pînă la ea au existat şi alte versiuni, care însă aveau posibilităţi des­tul de reduse în ceea ce priveşte animaţia. În context, menţionăm că site-ul arată ca fiind creat într-o versiune mult mai recentă a Flash-ului. Paradoxul este că, în ciuda apariţiei unor variante mult mai performante ale Flash-ului, site-urile cu adevărat bune apar foarte rar.

_____________

* 2advanced – joc de cuvinte: 2 (two) – (doi eng.) şi too (prea eng.) se citesc la fel, respectiv 2advanced (prea avansat eng.)

** Limbaj de programare utilizat la construcţia paginilor web, specializat în crearea elementelor de animaţie.

1

Inapoi la cuprinsul numarului

Copyright Contrafort S.R.L.
contrafort@moldnet.md (protected by spam filter and blog promotion by blogupp)
Site apărut cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova