Contrafort
Fondat in octombrie 1994
Contrafort : 7-8 (93-94), iulie-august : Actualitatea : Vasile Gârneţ : Marin Preda şi Basarabia

Actualitatea

Vasile Gârneţ

Marin Preda şi Basarabia

În această lună Marin Preda (5 august 1922-16 mai 1980) ar fi împlinit 80 de ani. Momentul aniversar a provocat în presa din România, culturală şi nu numai, un interes sporit pentru opera şi personalitatea acestui mare creator, decedat în condiţii suspecte la Mogoşoaia în noaptea de 15/16 mai 1980. Speculaţiile privind cauzele morţii autorului Moromeţilor n-au încetat nici după 22 de ani. Sunt destui cercetători ai operei sale, biografi, prieteni şi cunoscuţi care susţin că Marin Preda a fost asasinat. Această opinie este îmbrăţişată şi de marele public (ahtiat în general după istorii de acest fel). Ipoteza ar putea să aibă temei. Se crede că prozatorul devenise incomod pentru regimul comunist, mai ales după publicarea romanului Cel mai iubit dintre pământeni, motiv pentru care a fost eliminat... De către cine şi din ordinul cui? - urmează să se afle, probabil, în următorii ani, când vor fi date publicităţii toate documentele secrete ale acestui "caz". (Pentru cei interesaţi de subiect, recomandăm cartea Marianei Sipoş, Dosarul Marin Preda - Viaţa şi moartea unui  scriitor în procese verbale, declaraţii, arhive ale Securităţii, mărturii şi foto-documente -, Editura Amarcord, Bucureşti,1999). 

De curând, au început să fie publicate în România (suplimentul "Ziua literară") fragmente dintr-un Jurnal foarte intim al lui Marin Preda, jurnal care a dispărut în mod misterios după moar­tea prozatorului. Nu se ştie cu precizie dacă acest Jurnal este autentic sau o scriere apocrifă şi dacă el va fi publicat în între­gime. Oricum, alte întrebări se adau­gă posterităţii grele, cu multe necunoscute, a scrii­torului.

În Basarabia inte­resul pentru Marin Preda a fost şi este pro­vocat în primul rând de opera sa. Citit pe ascuns, în condiţii de clandes­tinitate pe timpul sovieticilor, după 1989 romanele lui Marin Preda au putut fi editate, cu un succes garantat de public, şi la Chişinău. Din păcate, o ediţie semi-pirat din 1990, de 50 000 exemplare din Cel mai iubit dintre pământeni, a făcut tot mai dificilă, dacă nu imposibilă, publicarea ulterioară a operei lui Preda în Basarabia. Obligaţi să plătească drepturi de autor moştenitorilor scriitorului, care au fixat, se spune, preţuri exorbitante, editorii şi librarii basarabeni au găsit mai convenabil să importe cărţi de Marin Preda tipărite în România. Evident că numărul cărţilor care ajung pe această cale nu este suficient, mai ales că scriitorul a intrat cu Moromeţii în programele şcolare din Basarabia (numai dacă nu va fi expulzat de comunişti). Iată încă un paradox al relaţiilor româno-române de după 1990. Unul din cei mai iubiţi şi apreciaţi prozatori români nu este deloc editat la Chişinău. "Dacă înţelegere între fraţi nu e, nimic nu e" - ar spune Preda dacă ar mai fi printre noi.

1

Inapoi la cuprinsul numarului

Copyright Contrafort S.R.L.
contrafort@moldnet.md (protected by spam filter and blog promotion by blogupp)
Site apărut cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova