Categorii

Parteneri

Teatru în „săptămâna Unirii”

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Teatru în „săptămâna Unirii”

E o tradiție pe care încerc s-o respect: merg la cel puțin un spectacol atunci când teatrele românești sunt în turneu la Chișinău. E ca o completare la ce reușesc să văd aici, în teatrele noastre ( „Luceafărul”, „Eugene Ionesco”, „Satiricus”), și o comparație pe care nu mi-o pot refuza, chiar dacă uneori rămân puțin derutată, copleșită de emoții și decisă – e chiar promisiunea cu care mă aleg după un spectacol „jucat de români”, cu rostirea lor frumoasă, expresivă, clară… – să merg la București pentru o săptămână pentru a vedea în fiecare seară câte un spectacol. N-am reușit întotdeauna să-mi țin promisiunea, dar până la Iași, la „Vasile Alecsandri”, am ajuns de mai multe ori. 
Între 23 şi 27 martie 2016, în „săptămâna Unirii”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău a găzduit o reuniune a teatrelor naţionale româneşti. Am ales să merg la spectacolul Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București – „20 de ani în Siberia”,  regie Sorin Misirianțu, care are la bază mărturiile Aniței Nandriș-Cudla, publicate într-un volum de Editura Humanitas. O istorie tulburătoare, tragică, despre o țărancă din Bucovina, arestată – dintr-o eroare  - de KGB, despărțită de soț și deportată în Siberia cu cei trei copilași ai săi. Supraviețuiește acestui calvar și lasă mărturie un manuscris, dorind ca istoria ei să fie cunoscută. 
Un monospectacol interpretat magistral de actrița Amalia Ciolan, care dă glas vocilor celor care depun mărturie (Anița Nandriș-Cudla, rudele sale…). Câte voci, tot atâtea stări – curaj, disperare, speranță, fidelitate, tenacitate… O scenografie minimalistă, un ecran pe care sunt proiectate imagini din natură, peisaje, dar și sârma ghimpată sau păsări negre care semnifică moartea - o prezență ubicuă…
Actrița, îmbrăcată în negru, apare în scenă cu un geamantan de lemn. E tot ce a reușit și i s-a permis să ia în lungul pelerinaj siberian. Și începe povestea… O poveste incredibilă prin cruzimea ei care te ține încordat, ca într-o transă. 
Un spectacol eveniment, un joc actoricesc de zile mari, care nu trebuie ratat. „20 de ani în Siberia” e și o lecție de istorie, o istorie comună, care ne-a unit, pe noi, românii de pe cele două maluri ale Prutului, și prin suferința pe care am trăit-o în comunism.
 
Nina SCUTARU