Categorii

Parteneri

„Sud-Est cultural” nr. 1/2016

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

„Sud-Est cultural” nr. 1/2016

A apărut primul număr din acest an al revistei „Sud-Est cultural”. Valentina Tăzlăuanu, redactorul-șef al publicației, își dedică editorialul unei apariții editoriale care a suscitat numeroase ecouri - volumul „Românii în goana după happy-end”, scris de istoricul și diplomatul polonez Bogumil Luft. Metoda de lucru, abordarea autorului acestei cărți merită întreaga noastră atenție: „Privită astfel, istoria în mișcare, observă Valentina Tăzlăuanu, se constituie nu doar dintr-o sumă de evenimente depozitate în memorie, la distanță de cel ce încearcă să le readucă la zi, ci și din efortul afectiv al „reîncarnării” lor, din energia pe care o acumulează acestea odată cu trecerea timpului și care le imprimă o nouă coerență, limpezime și vitalitate. Ele, aceste evenimente risipite prin ani, devin astfel uimitor de apropiate, iar grila empatică prin care sunt văzute, tonalitatea caldă, ușor ironică uneori, modul în care se combină raționalul cu emoționalul în această scriere jurnalistică prin excelență, ce abordează istoria altora cu aceeași intensitate a privirii și cu aceeași încărcătură pasională cu care ar vorbi despre istoria proprie, mi se pare elementul cel mai revelator, cel mai demn de apreciat al cărții lui Bogumil Luft.” 
Mircea V. Ciobanu prezintă un tablou-sinteză al cărților și autorilor anului 2015. Cronicarul constată că autorii basarabeni încep să aibă o mai bună vizibilitate în România, sunt publicați la edituri și în reviste de prestigiu. Câteva nume care se remarcă în 2015 cu antologii sau cu volume inedite (citez selectiv): poeții Grigore Chiper, Liliana Armașu, Marcela Benea, Andrei Țurcanu, Maria Șleahtițchi, Em. Galaicu-Păun, Radmila Popovici-Paraschiv; dramaturgul Constantin Cheianu; prozatorii Iulian Ciocan, Liliana
Corobca (semnalez o omisiune importantă în lista prozatorilor, amintiți de MVC - Nicolae Spătaru care a publicat o carte de povestiri); eseiștii și criticii Valentina Tăzlăuanu, Lucia Țurcanu; debutantele poete Aura Maru și Maria Pilchin; memorialistul Vladimir Beșleagă; Călina Trifan – autoarea unui interesant volum de dialoguri. Tot Mircea V. Ciobanu vorbește în cadrul unui interviu din acest număr de „Sud-Est cultural” despre tribulațiile și satisfacțiile criticului literar, ambele mergând mână-n mână.
Lucia Țurcanu este probabil unul dintre puținii cititori basarabeni care au luat pieptiș, ca pe o pantă muntoasă, noul roman, labirintic, semnat de Mircea Cărtărescu, Solenoid. „Impresionant și totodată solicitant ca volum, tematică și scriitură, romanul lui Mircea Cărtărescu oferă o adevărată plăcere a lecturii (delectarea) prin scriitură (…) Dincolo de laude sau critici, cartea lui Mircea Cărtărescu își face loc, cu hotărâre, printre monștrii sacri ai romanului românesc și va produce, fără nici un dubiu, mișcări de piese în canonul literar postbelic”, notează Lucia Țurcanu.
Alți autori din sumarul revistei: Eugen Lungu, Maria Șleahtițchi, Adrian Ciubotaru, Andrei Țurcanu, Leo Butnaru, Margareta Curtescu, Nicolae Rusu, Irina Nechit. Un număr de revistă dens, variat, ce trebuie păstrat.
 
Vitalie CIOBANU