Categorii

Parteneri

Semnal - Editura Polirom

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Semnal - Editura Polirom

articol: 
articol: 
articol: 

Alex. Leo Șerban, De ce vedem filme. Colecție: Eseuri și confesiuni, 2012
 
Textele despre film semnate de Alex. Leo Şerban au în comun pasiunea pentru arta cinematografică şi o sumă de concepţii personale privind locul şi rolul vizualităţii în cultura actuală. Ele lansează o polemică – implicită sau nu – cu cei pentru care Filmul este o „fetiţă cu chibrituri” abandonată în afara canonului cultural. În acelaşi timp, cartea aduce un omagiu maeştrilor cinematografiei (Hitchcock, Bergman, Godard, Pasolini, Paradjanov, Greenaway, Haneke, Tarantino, Wong Kar-wai...) şi pune în discuţie câteva fenomene cinematografice (Titanic, Stăpânul inelelor...) în lipsa cărora Hollywoodul nu ar fi fost decât un cartier ca oricare altul al Los Angeles-ului.
 
Orhan Pamuk, Romancierul naiv și sentimental. Traducere din limba engleză şi note de Rebeca Turcuş, 2012
 
Ce se întâmplă cu noi, şi în noi, când citim un roman? Cum se naşte acel „efect de lectură a romanului”, atât de diferit de ceea ce simţi când priveşti un tablou sau citeşti o poezie? În această colecţie de eseuri despre literatură şi despre el însuşi, Orhan Pamuk ne arată cum se alcătuiesc cele două lumi – a scrisului şi a cititului – şi cum ajung ele să se unească.
 „La sfârşitul lecturii, aflăm mai multe despre Pamuk însuşi decât despre cum scrie Pamuk. Aflăm că e genial, că nu încetează să se privească mereu de aproape, că nu-l interesează o teorie coerentă a romanului, ci o stare a scrisului şi a cititului.” (Financial Times) „Oricine se crede romancier ar trebui să citească eseurile lui Pamuk – pentru că trebuie să învăţăm de la aceia care chiar se pricep.” (The Telegraph)
 
Marguerite Yourcenar, Ca o apă care curge. Traducere de Laurenţiu Zoicaş. Postfaţă şi biobibliografie de Laurent Rossion. Editura Polirom, 2012
 
Volumul Ca o apă care curge reuneşte trei nuvele: Anna, soror..., Un om obscur şi O dimineaţă frumoasă. Ce au în comun povestea incestului dintre un frate şi o soră în decorul Neapolelui aflat sub ocupaţie spaniolă, viaţa şi moartea lui Nathanael, în Olanda veacului al XVII-lea, şi hotărârea micului Lazarus de a se alătura unei trupe de actori ambulanţi care pun în scenă drame shakespeariene? Cu o remarcabilă economie de mijloace, într-un stil auster şi totuşi expresiv, Marguerite Yourcenar propune o meditaţie asupra destinului, asupra sensului vieţii şi asupra formelor pe care le poate îmbrăca fericirea.

xyzofuk

qwaqwwn xyzofuk