Categorii

Parteneri

Semnal – Editura Cartier

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Semnal – Editura Cartier

articol: 
articol: 

Ion Ţurcanu, Descrierea Basarabiei. Teritoriul dintre Prut şi Nistru în evoluţia istorică (din primele secole ale mileniului II pînă la sfîrşitul secolului al XX-lea)
 
Trebuie reabilitată părerea lui Cantemir după care dinastia munteană a Basarabilor și-a luat numele de la basarabenii de la est de Prut, și nu invers, cum s-a susţinut cu tărie și fără nici un temei de la Hasdeu încoace. Variate informaţii dintr-o serie de surse medievale, mai întîi de toate, din unele cronici polone, dar și anumite hărţi europene din secolele XVI-XVIII, sugerează ideea că, din veacul al XII-lea și pînă la sfîrșitul celui de-al XIV-lea, teritoriul dintre Prut și Nistru s-a numit Basarabia, iar trăitorii în acest spaţiu se numeau basarabeni.
 
Valeriu Pasat, RSS Moldovenească în epoca stalinistă (1940 – 1953). Colecția CARTIER Istoric, 2011, 684 pag.
 
Prezenta lucrare este o parte a unui proiect mai vast de investigare a istoriei Republicii Moldovenești în perioada sovietică, inițiat de autor. Proiectul va cuprinde o perioadă de 70 de ani, cu începere din momentul creării autonomiei moldovenești în cadrul RSS Ucrainene până la dezintegrarea URSS și constituirea statului independent Republica Moldova.
Faptele reproduse în carte dovedesc că sovietizarea RSSM în anii ’40 și la începutul anilor ’50 a lăsat urme adânci în conștiința populației republicii, care a compătimit victimele terorii, și-a manifestat ura față de autorități și frica față de propriul viitor.

rhhkfnjd

ckdkzd rhhkfnjd