Categorii

Parteneri

Revista Semn, nr. 2/2010

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Revista Semn, nr. 2/2010

Tema numărului: Născut în Utopia. Contribuţii de Adrian Ciubotaru („Istorie şi Utopie: de la Cetatea Soarelui la Politeia lui Turbincă”), Mircea V. Ciobanu („Lumea mirabilă a distopiilor”), Eugen Lungu („Iapa flamandă, utopia şi realismul socialist”), Nicolae Enciu („Utopia ucigaşă”), Nicolae Leahu (Şi „s-a aşezat boiereşte dictatura proletariatului”). Un citat din eseul lui Adrian Ciubotaru: „Bolşevismul a fost utopia care ne-a lăsat cu coastele rupte şi cu capul într-o prelungită incertitudine clinică. De ce comunismul a prins rădăcini atât de adânci în conştiinţa românilor ar trebui să fie, de acum încolo, întrebarea-cheie a istoriografiei noastre. Primul care a pus serios problema a fost Lucian Boia, în Istorie şi mit în conştiinţa românească (1997). Este o carte în care se enunţă un adevăr greu de acceptat, dar de neocolit: poporul român de azi e produsul a 40 de ani de regim comunist (…)”.
Alte texte remarcabile din acest număr: Comentariul critic al Luciei Ţurcanu despre poezia lui Emilian Galaicu-Păun; Prozele semnate de Nicolae Popa, „Lumini la subsol”; Em. Galaicu-Păun, „Dus-întors, o zi” (fragment din romanul „Ţesut viu”); Mircea V. Ciobanu, „Cafeneaua personajelor abandonate” (fragment din romanul „Biblioteca” – aşteptăm romanul, fragmentul ne-a plăcut muuult!); poemele prozastice ale lui Alexandru Muşina, situate sub un titlu încărcat de semnificaţii „Dactăr Nicu” (nu lipseşte nici capodopera realistă şi palpabilă vizual „Dudu”).
„Semnul didactic” al Raisei Leahu găzduieşte lectura şi interpretarea unui excelent prozopoem – Vânătoarea – de Ion Mircea. (v.g.)