Categorii
Autori
Bloguri
Revista revistelor
Revista revistelor
Sud-Est cultural, nr.2/2019
Un număr dens, cu texte interesante – cronici de carte, sinteze literare, eseuri, poezie, proză, fragmente de teatru… –, așa cum redacția și-a obișnuit de mult cititorii.
Mircea V. Ciobanu publică partea a II-a din sinteza „Basarabia literară în anul Centenarului”, marcând titlurile importante dintr-o producție editorială destul de generoasă. Tot o sinteză, intitulată „Diariști și memorialiști basarabeni:
din postbelic în actualitate”, semnează – scriitură deopotrivă plastică și rigu-
roasă – Maria Șleahtițchi.
Lucia Țurcanu își încheie astfel cronica literară a numărului: „Romanul Ultima amantă a lui Cioran confirmă o dată în plus că autorul lui, Constantin Cheianu, merge cu fermitate în direcția tematică aleasă încă la scrierea autobiografiei ficționale Totul despre mine – confesiuni defulatoare, exhibatoare, ironice și spectaculare, mergând dincolo de limitele admisibile impuse și respectate de proza așa-zis cuminte”.
Vladimir Beșleagă comentează inspirat, cu căderi în poezie (își aranjează la un moment dat frazele în formă de poem), cartea-eseu a Tamarei Cărăuș, „Limba de hârtie”, pe care o vede ca un roman de idei, scris cu „mare talent analitic, dar și plastic”.
Excelent scris, cu nuanțe polemice (săgeți către criticul Mihai Cimpoi), este eseul polifonic al lui Leo Butnaru, „Creația și politica sau Despre scurtcircuitul de personalitate”. Citat: „Scriitorul nu e doar un cetățean, un personaj în societate, ci este, trebuie să fie, un protagonist al vieții spirituale, un manifest de conștiință aplicat în existență prin opera sa”.
Paginile de proză din acest număr de revistă poartă semnătura lui Ioan Mânăscurtă, un autor valoros, care și-a regăsit, spre bucuria fanilor săi, cadența scrisului și a publicării în ultimii ani.
Din sumarul acestui număr mai consemnăm: Aliona Grati – eseul „Regele Mihai I al României și Basarabia”; Nicolae Leahu – comentariul critic „Ioan Es. Pop, 12 octombrie 1992”; Dumitru Băluță – fragment dintr-o piesă de teatru, intitulată „Balena din dormitor”. La rubrica sa, „Bref”, Marcel Gherman scrie despre principalele evenimente din lumea cinematografică în 2019. De citit interviul și poemele belgianului Andy Fierens.
Nina SCUTARU
- autentifică-te pentru a adăuga comentarii