Categorii

Parteneri

Premiul „Constantin Stere” pentru revista „Contrafort”

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Premiul „Constantin Stere” pentru revista „Contrafort”

Revista „Viaţa Românească” a acordat Premiul „Constantin Stere” pentru Publicistică, revistei Contrafort, la 15 ani de la fondare – Vasile Gârneţ, director; Vitalie Ciobanu, redactor şef
 
O revistă europeană
 
Doi scriitori din Chişinău au avut, acum mai bine de 15 ani, ideea de a înfiinţa o revistă culturală care să nu mai orbecăiască prin hăţişurile unei limbi şi ale unei culturi rupte de matca sa firească. Vasile Gârneţ şi Vitalie Ciobanu, creatorii şi făcătorii până azi şi sper mult timp de acum înainte, ai revistei Contrafort, binemerită, credem, premiul „Constantin Stere” pentru publicistică. Şi nu numai că-l merită, acest premiu este doar un mic gest, prea slab faţă de efortul lor cultural, rezistent la oprelişti şi frâne nu numai economice. Citim în Contrafort, această nouă cetate de la Nistru, care ţine cumva locul celor distruse de ocupanţi în mai multe reprize istorice, texte despre literatura unei lumi care se trezeşte din lungul somn impus, totalitar, o literatură şi o critică literară sincronă cu aceea din cealaltă parte a râului care ne desparte. Efortul lui Vasile Gârneţ, directorul revistei, şi al lui Vitalie Ciobanu, de a ţine în viaţă nu numai o revistă, ci şi o mişcare culturală care evoluează sistematic şi sigur ar trebui răsplătit şi, mai ales, făcut cunoscut tuturor acelora ce-şi mai închipuie că dincoace şi dincolo de Prut stăruie două culturi. Semnele separaţiei se mai citesc, însă, prin alte zone, Contrafortul face totul pentru a le şterge şi reuşeşte în mare măsură. Oricum, publicistica de bună calitate practicată de poetul şi eseistul Vasile Gârneţ, precum şi critica literară şi analizele politice ale scriitorului Vitalie Ciobanu, merită atenţia tuturor celor interesaţi de cultura română în desfăşurare. Citim analizele literare, dar şi pe cele politice, ale celor doi scriitori şi publicişti din generaţia, acum, matură şi înţelegem clar ce se întâmplă într-o zonă a românităţii separată de curentul principal în repetate şi lungi reprize. Cu toate că istoria a fost potrivnică evoluţiei culturale şi sociale a românilor de dincolo de Prut, mişcarea unor scriitori grupaţi în jurul revistei iniţiate de Vasile Gârneţ şi Vitalie Ciobanu e mai mult decât un simplu pod de flori, o punte culturală sigură, nu peste un râu, ci peste nişte vicisitudini istorice care puteau părea altora, până la generaţia lor, de netrecut. Şi au şi fost aşa câtă vreme barajul de la Prut era din sârmă ghimpată şi tancuri sovietice.
Vasile Gârneţ este autorul unui volum de eseuri intitulat Intelectualul ca diversiune, apărut în 2005, după două cărţi de poezii şi un roman, iar în urmă cu doi ani a publicat, împreună cu Vitalie Ciobanu, volumul Europa de la fereastra vagonului, un jurnal al călătoriei cu „Literatur express”, din 2000. La rândul său, Vitalie Ciobanu a publicat câteva volume de eseuri şi analize culturale şi politice: Anatomia unui faliment geopolitic: Republica Moldova, în 2005, Frica de diferenţă în 1999, Schimbarea din strajă, în 1991. Cărţi de analiză lucidă a situaţiei în care se află lumea românească, divizată artificial, de graniţe impuse cu tancul, pagini de publicistică de cea mai bună calitate, care se citesc cu un real folos, ca şi cele ale colegului său de proiect.
Premiul „Constantin Stere” este, aşadar, al celor doi scriitori, dar deopotrivă şi al proiectului lor de succes, revista Contrafort, căreia, şi în felul acesta, îi dorim o cât mai lungă viaţă în cultura română.
 
14 ianuarie 2010,
Bucureşti

pparag

slavow pparag