Categorii

Parteneri

Mario Vargas Llosa - Premiul Nobel pentru Literatură, 2010

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Mario Vargas Llosa - Premiul Nobel pentru Literatură, 2010

Premiul Nobel pentru Literatură 2010 i-a revenit scriitorului peruvian Mario Vargas Llosa pentru „cartografierea structurilor puterii şi pentru francheţea imaginilor prin care a descris rezistenţa, revolta şi înfrângerea individuală” (motivaţia juriului). Acest exponent de anvergură al literaturii sud-americane este considerat de ani buni eligibil pentru prestigioasa recompensă în valoare de 1,5 milioane de dolari. Llosa a declarat pentru postul de radio columbian RCN de la New York că premiul este „o recunoaştere a literaturii latino-americane şi de expresie spaniolă”. El s-a arătat surprins când soţia sa i-a spus că a sunat un domn care vorbea în engleză. La telefon era, de fapt, secretarul general al Academiei Suedeze. „La început, am crezut că e o farsă. Lui Alberto Moravia i s-a făcut gluma asta perversă”, a adăugat scriitorul peruvian.
Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni. Între 1950 şi 1952 urmează cursurile unei şcoli militare din Lima – experienţă descrisă în primul roman, Oraşul şi câinii, (1963; Humanitas, 1992). Lucrează apoi în Franţa ca profesor de spaniolă şi ziarist. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa.
Llosa:  „Poate că orice grozăvie din istorie este mai întâi o utopie pusă pe hârtie”; „Sunt dovada vie că a scrie e un mod de a trăi. Eu trăiesc scriind.”
Cărţile sale au fost traduse în 33 de limbi, inclusiv româna.
Cărţi publicate la Humanitas: Băieţii şi alte povestiri (2009), Oraşul şi câinii, (1992);  Casa Verde (2006), Pantaleon şi vizitatoarele, (2008), Mătuşa Julia şi condeierul (2005), Cine l-a ucis pe Palomino Molero? (2003), Povestaşul (1993), Elogiu mamei vitrege (2003), Adevărul minciunilor (2005), Lituma în Anzi (2005), Peştele în apă (2005), Caietele lui Don Rigoberto (2006), Scrisori către un tânăr romancier (2003), Paradisul de după colţ (2004), Tentaţia imposibilului (2005), Rătăcirile fetei nesăbuite (2007).
Mario Vargas Llosa locuieşte acum la Londra, dar petrece cel puţin trei luni pe an în Peru şi merge des în Spania, având cetăţenie spaniolă din 1993. Scriitorul călătoreşte mult şi conferenţiază intens.
Mario Vargas Llosa a vizitat România de două ori. În 1995 a venit la Bucureşti  pentru lansarea volumului Peştele în apă, publicat de Editura Humanitas, şi pentru vernisajul unei expoziţii de fotografie a fiicei sale, Morgana.  În 2005, scriitorul a participat la Festivalul „Zile şi Nopţi de Literatură” de la Neptun, când Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Ovidius (10.000 de euro) pentru „valoarea operei literare şi pentru contribuţia la afirmarea libertăţii de expresie şi a toleranţei interetnice”.
 
Spicuiri din presă: Ruxanda Druţă

fdthvopb

encpgvmr fdthvopb