Categorii

Parteneri

Glasul Bucovinei nr. 1/2016 și Sud-Est cultural, nr. 2/2016

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Glasul Bucovinei nr. 1/2016 și Sud-Est cultural, nr. 2/2016

Despre concetățenii noștri din nordul Bucovinei aflăm câte ceva din revista Glasul Bucovinei, redactor-șef Alexandrina Cernov, editată de Institutul Cultural Român.
Nr. 1/2016 este ultimul ajuns și la Chișinău la redacția Contrafort. Un studiu comparativ Ucraina-România („De la capital social la democratizare”) este semnat de Marin Gherman. Istoricul Ilie Luceac scrie despre regretatul profesor Iacob Mârza. Pagini de proză de Ion Muscalu - fragment din romanul „Umbra lui Bogdan Vodă”.
Să recunoaștem că avem un mare gol de informație legat de nordul Bucovinei și de sudul Basarabiei, deși există o viață culturală românească în aceste regiuni, în pofida condițiilor grele, politice și economice, în care viețuiesc intelectualii noștri de acolo. Am dori să fie mai prezenți în presa culturală din Republica Moldova, iar mass-media de la Chișinău să se deplaseze mai des la Cernăuți, Hotin, Herța, Cetatea Albă, Reni, Ismail etc., pentru a aduce la cunoștință moldovenilor realitățile de ieri și de azi din aceste teritorii. Noua Ucraină își dorește integrarea europeană, de aceea cred că putem vorbi despre niște premise favorabile pentru ca asemenea călătorii și proiecte să capete consistență. La rândul nostru, dorim să oferim mai mult spațiu tematicii bucovinene în Contrafort, la care pot contribui și confrații noștri de la Chișinău, originari din acele locuri. Este o invitație.
***
Și revista Sud-Est cultural, nr. 2/2016, are un sumar bogat. Editorialul Valentinei Tăzlăuanu despre Shakespeare, de la a cărui dispariție (fizică) s-au împlinit patru secole. Cronici și comentarii critice de Eugen Lungu, Lucia Țurcanu, Mircea V. Ciobanu, Aliona Grati, Ion Ciocanu. Maria Pilchin ne propune un incitant chestionar „cu femei, cărți și literatură”, la care invitate sunt Maria Șleahtițchi și Nina Corcinschi. Aceasta din urmă – într-un alt punct al sumarului revistei – își continuă șirul dialogurilor cu Andrei Țurcanu, sub genericul „Cartea din mâna lui Hamlet”. Poezie de Iurie Bojoncă din volumul în pregătire „Motivul oglinzii”. Leo Butnaru publică noi fragmente din „Cartea Leologismelor”: „El crede că e venit să sfințească locul, însă până la el fuseseră pe acolo mai mulți popi”; „Pe poteca spre rai cam crește iarba…”, „Ca să obții coroană, mai întâi: Jos pălăria!”. Pagini de muzică și teatru, scrise de Rodica Iuncu și Irina Nechit. Texte de Marcel Gherman și Valentina Buzilă.
Compartimentul „autori din literatura universală” este susținut cu fragmente din Umberto Eco („Elogiul clasicilor”), în tălmăcirea Mihaelei Șchiopu, și din Isaac Babel („Istoria porumbarului meu”), traduse de Igor Crețu și Teodor Papuc. La „revista revistelor” din acest Sud-Est cultural e prezentată și revista Contrafort, nr. 3-4/2016. Mulțumim!
 
Nina SCUTARU