Categorii

Parteneri

Geografia lumilor imaginare în literatura fantasy (5)

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Geografia lumilor imaginare în literatura fantasy (5)

imaginea utilizatorului Marcel Gherman

Reinventarea mitului
De la apariţia în 1996 a primului volum A Game of Thrones (Urzeala tronurilor), seria A Song of Ice and Fire (Cântec de gheaţă şi foc), semnată de George R.R. Martin (n. 1948), a constituit o adevărată revelaţie în lumea literaturii fantasy. Se poate afirma cu certitudine că anume aceasta reprezintă cea mai importantă saga fantasy din zilele noastre. Este o lucrare-unicat, cu o intrigă extrem de complexă ce antrenează zeci de personaje şi cu răsturnări de situaţie spectaculoase. Până în acest moment au fost publicate cinci romane din cele şapte preconizate, fiecare însumând câte o mie de pagini. În această perioadă, numeroşii fani aşteaptă cu nerăbdare lansarea penultimului volum, The Winds of Winter (Vânturile iernii).
Saga Cântec de gheaţă şi foc a fost elaborată de autor într-o etapă avansată a carierei sale, după o experienţă îndelungată de prozator, scenarist şi producător de seriale de televiziune. Acest ciclu de mare anvergură demonstrează înalte calităţi literare şi a realizat o reformă a genului fantasy, în raport cu modelul clasic din Stăpânul inelelor. Propriu-zis, lucrările lui George R.R. Martin au aspectul unor romane istorice, care amintesc de intrigile de palat din Anglia medievală, iar elementul fantastic este plasat cu subtilitate pe un al doilea plan. Astfel încât acţiunea este exprimată cu un înalt grad de realism, în pofida faptului că aceasta are loc, până la urmă, într-un tărâm imaginat.
Scriitorul este preocupat în mare măsură de portretizarea realistă a personajelor şi în acest scop a recurs la scene de violenţă şi la episoade pe care unii ar putea să le considere obscene, de o îndrăzneală fără precedent în literatura fantasy. Evident, seria lui George R.R. Martin este destinată unui public adult. După cum a declarat autorul, aceste aspecte controversate se dovedesc necesare în trama cărţilor sale. Ele reprezintă în acelaşi timp şi o victorie importantă pentru libertatea creaţiei artistice.
Harta continentului Westeros, unde se desfăşoară evenimentele din Cântec de gheaţă şi foc, pare a fi la fel de neobişnuită. Cele şapte regate din sud sunt izolate de ţinuturile din nord printr-un zid şi un sistem de fortificaţii imens, amintind de Marele Zid Chinezesc, ce are rolul de a opri invaziile barbarilor. Subiectul evoluează pe fundalul unei profeţii care anunţă revenirea îngrozitoarelor hoarde de zombi din ţinuturile îngheţate, ce ameninţaseră cu câteva milenii în urmă toate neamurile din Westeros. Iar la răsărit se întinde uriaşul continent Essos, ce are dimensiunile Eurasiei. În timp ce bătălia finală pentru destinul întregii lumi se apropie, regatele din Westeros sunt prinse în lupte nesfârşite pentru supremaţie. În prim-plan se află rivalitatea dintre două familii de nobili: Casa Stark, cu sediul în castelul Winterfell, şi Casa Lannister, cu sediul în Casterly Rock.
Saga lui George R.R. Martin conţine nişte personaje memorabile, de care cititorii se ataşează cu uşurinţă. Piticul Tyrion Lannister este un model al virtuţii cavalereşti. Mica Arya Stark se preschimbă, odată cu trecerea anilor, într-o războinică neînfricată ce îşi caută răzbunarea, după căderea familiei sale regale. Încântătoarea Daenerys, stăpâna dragonilor, îşi urmează marşul triumfal, adunând pe parcurs o armată uriaşă şi cucerind ţinut după ţinut. Iar eroul Jon Snow optează pentru o carieră de militar în Garda Nopţii şi încearcă să dezlege misterul adevăratei sale origini. Toţi aceştia vor trece prin nenumărate greutăţi şi primejdii, pentru ca la sfârşit să supravieţuiască după marea furtună a Apocalipsei.
Grindhouse şi Machiavelli
Joe Abercrombie (n. 1974) este reprezentantul celei mai tinere generaţii de scriitori de fantasy. A debutat în 2006 cu romanul The Blade Itself (Tăişul însuşi), primul volum din trilogia First Law (Prima Lege), care i-a adus un succes imens. În cărţile sale, Abercrombie practică un subcurent nou, numit dark fantasy (aşa-numitul fantasy întunecat), astăzi foarte în vogă. Căutând noi formule scriitoriceşti, autorul se inspiră din creaţia lui George R.R. Martin şi încearcă să depăşească clişeele modelului de fantasy idilic al lui J.R.R. Tolkien. Tânărul scriitor îşi caracterizează metoda literară ca o fuziune între filmele grindhouse ale regizorului Robert Rodriguez şi politica „scopul scuză mijloacele” a lui Machiavelli.
Studiile de editor de film s-au dovedit şi ele foarte utile pentru scriitor. Tehnicile cinematografice transpuse în proză sunt vizibile în scenele epice care acoperă uneori până la treizeci de pagini, conţinând descrieri amănunţite ale „coregrafiei artelor marţiale”, contrar prejudecăţilor care contestă funcţionalitatea unor astfel de procedee.
Ciclul Prima Lege are în centru o legendă conform căreia, într-un trecut îndepărtat, un vrăjitor foarte puternic a instituit o interdicţie pentru utilizarea unui tip de magie neagră capabilă să distrugă pământul şi să-l readucă la starea haosului primordial din care a fost plăsmuit. Unii inşi ambiţioşi doresc să încalce Prima Lege, pentru a stăpâni lumea, iar alţii sunt nevoiţi să o facă în încercarea disperată de a-şi salva ţara ameninţată de invazii străine.
Construcţia universului imaginar al lui Joe Abercrombie este la fel de interesantă. Harta acestei lumi aminteşte de o variantă deformată a Europei Medievale. În mijloc se află aşa-zisa Uniune, care seamănă mai degrabă cu Anglia. La sud se întinde regatul Gurkhul, o analogie a Imperiului Otoman. Gurcii au încercat de nenumărate ori să cucerească Uniunea, care a scăpat ca prin miracol de anihilare. Ţinuturile din Nord, care seamănă cu Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda, ameninţă şi ele Uniunea, iar vânătoarea după conducătorul Oamenilor Nordului se transformă pentru Unionişti într-o operaţiune militară de amploare, similară efortului serviciilor secrete americane de a-l captura pe Osama Bin Laden.
Autorul Primei Legi excelează şi la capitolul elaborării personajelor. Eroul Patru Degete săvârşeşte nenumărate fapte de curaj pe câmpul de luptă, în numele patriei sale, Uniunea. Luptătoarea Ferro Maljinn a reuşit să evadeze din sclavia gurcilor şi tot ce îşi doreşte acum este să se răzbune. Jezal dan Luthar este un personaj destul de distrat şi nu prea inteligent, un echivalent al lui Jaja Binks din Războiul Stelelor, care, aflându-se în locul potrivit, la momentul potrivit, face o carieră fulminantă şi ajunge să fie ridicat pe tronul Uniunii, cu efecte hilare. Spre deosebire însă de cazul lui Jaja Binks în postură de Senator Galactic, dan Luthar nu provoacă o catastrofă politică, ci chiar reuşeşte să intre în rolul său. Iar Sand dan Glokta, care aminteşte de personajul Gollum din Stăpânul inelelor, este un veteran, mutilat după prizonieratul la gurci, care s-a reprofilat ca torţionar pentru Inchiziţia Uniunii. El se implică în tot felul de mişmaşuri de subsol, urmărind să acapareze puterea în stat.
De la J.R.R. Tolkien şi George R.R. Martin până la Robert E. Howard şi chiar la jocul Tomb Raider, sursele de inspiraţie ale lui Joe Abercrombie sunt uşor de depistat. Prin soluţiile ingenioase ale autorului şi prin scenele pline de umor, seria Prima Lege este o lectură recomandată pentru orice cititor pasionat de genul fantasy.
Arheologie şi imaginaţie
Steven Erikson (n. 1959) este un alt exponent al noului val din literatura fantasy. El se inspiră mai ales din experienţa sa vastă de arheolog şi antropolog, din cea a nenumăratelor expediţii de cercetare în diverse ţări la care a avut prilejul să participe.
Seria care l-a făcut cunoscut, Malazan Book of the Fallen (Cartea Morţilor din Malazan), a fost iniţiată prin romanul Gardens of the Moon (Grădinile lunii) (1999) şi este alcătuită din zece volume scrise pe parcursul unui deceniu. În lucrarea sa epică, autorul a reuşit să imagineze o întreagă lume alternativă şi o cronologie amplă a istoriei sale. Acest tărâm necunoscut pare în acelaşi timp surprinzător de familiar, amintind de civilizaţiile care s-au perindat de-a lungul unor eoni pe faţa Pământului nostru real.
Seria lui Steven Erikson descrie povestea Imperiului Malazan şi a războaielor conduse de acesta pentru a cuceri toate celelalte regate. Expansiunea sa rapidă începe după ce o lovitură de palat aduce la conducerea imperiului nişte forţe noi, pline de ambiţii. Romanele au în centru destinele mutilate ale oamenilor implicaţi în acele conflicte. Multe dintre popoarele pe care Imperiul doreşte să le nimicească deţin tainele unor învăţături străvechi şi stăpânesc puterile magiei. Cunoscătorii artelor vrăjitoreşti pot să provoace din senin explozii îngrozitoare şi să se deplaseze instantaneu la mari distanţe. Intriga din primul volum are ca miză rezistenţa unei cetăţi impenetrabile, numită Plăsmuirea Lunii (Moonspawn), împotriva asaltului Imperiului Malazan. În spatele acestor confruntări se află nişte forţe demonice care stăpânesc lumea din umbră.
Lucrările lui Steven Erikson au marele avantaj de a oferi un subiect complet original şi se apropie foarte mult ca valoare literară de romanele lui George R.R. Martin, reprezentând nişte adevărate poeme în proză.
Vânătorul de monştri
Scriitorul polonez Andrzej Sapkowski (n. 1948) este creatorul uneia dintre cele mai populare serii fantasy din ultimii ani: Wiedzmin (Vrăjitorul), cunoscută în Occident sub numele de The Witcher. Talentatul romancier a demonstrat astfel că se poate scrie un fantasy de calitate chiar şi aici, în Europa de Est.
La originea acestei saga a stat o povestire publicată în 1986 într-o revistă SF poloneză. Cele cinci volume care înfăţişează povestea eroului Geralt din Rivia s-au vândut în câteva milioane de exemplare în Rusia şi Ucraina şi au fost traduse în engleză.
Eroul Geralt din Rivia, zis şi Wiedzmin, rămas orfan în copilărie, a fost supus unor experimente îngrozitoare într-un laborator de magie. Supravieţuind acelor chinuri, el a dobândit puteri magice, abilităţi de luptă extraordinare şi o rezistenţă ieşită din comun. El îşi câştigă existenţa omorând contra plată tot felul de monştri, vampiri, vârcolaci şi vrăjitoare care ameninţă traiul liniştit al oamenilor. Ca semn distinctiv, Wiedzmin îşi poartă cele două săbii la spate, ca un ninja. Unul din tăişuri e destinat oamenilor, iar celălalt e pentru făpturile necurate.
Continentul prin care rătăceşte Geralt din Rivia le poate oferi multe surprize exploratorilor săi. Culturile şi limbile din aceste ţinuturi sunt inspirate de cele ale unor ţări europene. În nord se află o sumedenie de regate mai mici, printre care Povir, Hengfors, Kaedwen, Redania şi patria lui Witcher, regatul Rivia. Imperiul Nilfgaard din sud este un stat agresiv care ameninţă să ocupe toate pământurile din nord. Iar la apus se întind teritoriile sălbatice, unde se află deşertul Korath şi Munţii de Foc. Autorul polonez a închipuit o lume fascinantă, în care cititorii săi vor avea prilejul să cunoască nenumărate clipe de bucurie şi de tristeţe trăite de personaje.
În concluzie, după cum o demonstrează starea actuală a pieţei de carte, multe alte romane fantasy de valoare nu vor întârzia să apară în următorii ani. Cărţile la care m-am referit mai sus constituie doar o parte infimă din adevăratul tezaur pe care-l reprezintă literatura fantasy. Aceste mituri şi legende născute în imaginarul scriitorilor vor continua să-i atragă pe cititorii de azi şi de mâine.