Categorii

Parteneri

Câmpuri devastate, politice și literare

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Câmpuri devastate, politice și literare

Prestigioasa revistă Lettre internationale, ediția română, ce apare sub egida Institutului Cultural Român, oferă în numărul său de vară un bogat și variat repertoriu de teme și autori. La secțiunea Istorie, Anne Applebaum vorbește despre epopeea formării statului ucrainean, care dă o formă și un conținut mai clar identității ucrainene, întrucât Kievul, oraș controversat, a fost privit de slavii de răsărit drept leagăn al civilizației lor. „De la căderea URSS, proiectul imperial al Rusiei s-a concentrat pe ideea unificării vorbitorilor de rusă într-un singur stat. Dar se pare că ucrainenii vorbitori de rusă nu doresc să se alăture statului rus și, dacă ei nu o doresc, nici imperiul rus nu se va putea reconstitui. Acest eșec se va răsfrânge prin ricoșeu și asupra lui Putin.” Tot la „războaiele lui Putin” se referă și Timothy Snyder. Rodica Binder scrie despre „Politici și identități” în Germania de azi. Alte titluri (selectiv): Jürgen Grosse, „Cioran, Nietzsche și resentimentul”, Adrian Mihalache, „Fără învingători și perdanți” (despre secretele unei negocieri acceptabile)… 
Biblioteca Lettre internationale găzduiește, ca de obicei, texte literare în avanpremieră editorială. Acum, semnate de Carla Guelfenbein, Constantin Abăluță, Ludmila Ulițkaia, Jón Kalman Stefánsson, Adrian Alui Gheorghe și Howard Jacobson. Un antrenant dialog între Heinz-Norbert Jocks și Georges-Arthur Goldschmidt, intitulat „Când Freud a sosit la Paris”. Marina Dumitrescu ne propune un interviu interesant cu eminentul istoric de artă român Victor Ieronim Stoichiță, stabilit în Elveția, despre recentul volum de memorii al acestuia: Despărțirea de București. O povestire (Humanitas, 2015).
Sărim peste alte rubrici și facem o remarcă specială pentru Carmen Firan, care povestește, într-un stil pitoresc, memorabil, despre călătoria sa în bazinul Amazonului. Un reportaj ce pare rupt dintr-un roman de aventuri… 
Un număr de căutat și de citit filă cu filă.
 
***
Revista literară, lunar editat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, găzduiește în numerele sale 6 și 7 (aferente lunilor iunie și iulie 2016) o polemică dintre doi cunoscuți critici literari de la Chișinău: Eugen Lungu și Andrei Țurcanu. Este mai degrabă o încrucișare de orgolii rănite, mustind supărări mai vechi și ofuscări personale, decât o dezbatere de idei, decât o confruntare a unor ideologii și etici adverse – așa cum a fost polemica de la începutul anilor 2000 între „conservatorii” și „postmoderniștii” basarabeni. Ce se reține cu deosebire din textele lungi, tăioase, publicate în Revista literară, sunt calificativele anihilatorii, depreciative pe care și le adresează, cu grație, cei doi preopinenți: „un nou comisar al literaturii” (Lungu despre Țurcanu) și „un boiernaș al minții în febra himerelor sale” (Țurcanu despre Lungu). Cu aceste etichete precis distribuite vom spune că ne-am edificat și noi.
 
Nina SCUTARU