Categorii

Parteneri

Şarade postelectorale

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Şarade postelectorale

imaginea utilizatorului Vasile Gârneţ

La ora când predam revista la tipar încă nu ştiam dacă Narîşkin, Rusia – „partenerul nostru strategic de secole…” (apud Voronin) – au reuşit să deturneze (să calce în picioare, pe moldoveneşte) rezultatele alegerilor din 28 noiembrie din Basarabia, obligându-ne să privim spre Siberia. Depindem, iată, de cacofonicul şi egolatrul Marian Ilici Lupu, de marele combinator D. Diacov şi de miliardarul Vlad Plahotniuc, controversat om de afaceri (pentru Sergiu Mocanu e un mafiot cu acte în regulă), tot el un amic mai nou al scriitorilor. Sper ca Aureliu Busuioc, prietenul regăsit al Contrafortului, care a scris două articole emoţionante despre cumsecădenia şi filantropia lui Plahotniuc, să-l convingă pe acesta să aleagă valorile europene, nu şapca rusească. Cam aşa stăm: cu speranţa că X va vorbi cu Y să nu fie ticălos şi să nu-şi trădeze poporul.
Aş vrea să mă opresc la două rezultate ale alegerilor din 28 noiembrie, mai puţin comentate (altele sunt priorităţile acum), deşi ele ni se par edificatoare, chiar flagrant-scandaloase pentru starea electoratului din R.M. E vorba de cele două teme mari aruncate în campanie – ortodoxismul şi Unirea cu România –, care au fost, judecând după scorul înregistrat de promotorii acestor teme, maculate şi ridiculizate.
Partidul Umanist al fostului securist-şef, Valeriu Pasat, care a purtat steagul Ortodoxiei în aceste alegeri, a acumulat 0,9% (adică 15 456 de voturi). Rezultatul este minuscul, chiar ruşinos, dacă îl comparăm cu ceea ce declară aproape 90 % din basarabeni cu prilejul diverselor sondaje, când afirmă că au cea mai mare încredere în Biserica Ortodoxă. Şi-au pierdut subit aceşti oameni credinţa? I-a dezamăgit prestaţia, jenantă pentru un cleric, a mitropolitului Vladimir? I-a îngrozit cumva panslavismul imperialist al patriarhului Kirill? După acest scor dezastruos, Biserica Ortodoxă iese slăbită şi şifonată. Iar pentru această imagine sunt vinovaţi deopotrivă şi preoţii moldoveni, care s-au înfăţişat fără jenă alături de Pasat, demonstrând o stupefiantă lipsă de fler, de capacitate de a-ţi percepe corect interesele şi de a anticipa. Celor care ne asigură de 3 ori pe zi că sunt devotaţi credinţei, ar trebui să le spunem: nu-l aruncaţi pe Iisus în mocirla unor campanii electorale!
Tema Unirii cu România a fost promovată de PNL şi de preşedintele său, Vitalia Pavlicenco. Rezultatul pe care l-a obţinut sub umbrela acestui slogan este şi el foarte mic: 0,63% (adică 10 923 de voturi). Nu credem că doar la atât se ridică numărul adepţilor Unirii în Republica Moldova. Electoratul democratic (şi pro-unionist, în mare parte) a preferat însă un alt discurs, mai realist, şi a ales alte partide. Vitalia Pavlicenco este o persoană cu destule calităţi, un politician curajos şi, cred, neşantajabil, care a avut o prestaţie onorabilă în Parlament. Însă această iniţiativă a sa, care pare cumva disperată şi la limită, îi trădează carenţele fundamentale de politician. Aşa se explică faptul că a rămas, din nou, fără un mandat de deputat. Cred că dnei Pavlicenco îi lipseşte, să mă ierte pentru această formulare, un simţ al măsurii şi o mai dreaptă evaluare a oportunităţilor. Dacă este un fervent partizan al Unirii, şi noi nu-i punem la îndoială bunele intenţii, Vitalia Pavlicenco ar putea să servească această cauză printr-o activitate civică în rândurile populaţiei, mai ales a celei rurale, acolo unde mitul „jandarmului român” încă mai face victime. Plasarea „Unirii” într-un buletin de vot, reducerea acestui nobil deziderat la o opţiune de partid, rătăcită între altele, unele de-a dreptul bizare şi stupide, oferă prilejul inamicilor cauzei naţionale ‒ şi sunt încă destui în Basarabia! – să-şi bată joc de această idee.
Şi o ultimă remarcă: sunt teme, esenţiale pentru o comunitate, care nu trebuie negociate ca la tarabă.

ranyhw

klzaze ranyhw

Ca preşedinte, dacă el nu

Ca preşedinte, dacă el nu poate rezolva aceste probleme, atunci el este fără rezerve.pellet machine in europe

Mai putina biserica

@N-ty
Din punctul meu de vedere, nu trebuie confundata credinta in Dumnezeu - care este un sentiment intim si profund subiectiv - cu institutia Bisericii, chiar daca aceasta din urma a tins sa confiste in totalitate nevoia omului de absolut. Insa nu toti semenii nostri stiu sa faca aceasta subtila distinctie, de aceea derapajele politice sau de conduita morala ale prelatilor ortodoxi pot avea efecte devastatoare asupra lor. Dupa parerea mea, intr-o societate moderna, biserica s-ar cuveni sa aiba un discurs mai sobru, strict circumscris misiunii pe care si-o aroga. Cunosc o tara in centrul Europei - Cehia - ai carei cetateni se declara in proportie de 80% atei sau agnostici, iar aceasta nu-i impedica sa fie o natiune civilizata, prospera, receptiva la ceea ce numim spirit comunitar si solidaritate umana. Atee si agnostica, Republica Ceha este un loc in care merita sa traiesti, in comparatie cu Rep. Moldova, "tara" majoritar ortodoxa, cucernica, din care lumea fuge pe capete.  Poate invatam ceva din modelul ceh care nu este nici strident, nici sfidator, in schimb ne indeamna la relectie.
In ceea ce priveste Unirea, va dau perfecta dreptate.
 

Compromiterea bisericii

Am urmarit si eu campania electorala. Nu mi-a fost de mirare sa-l vad pe Vladimir alaturi de Pasat. Ambii sunt fosti agenti ai KGB-ului.  Poate si actuali. Biserica din Basarabia este totalmente compromisa, folosita ca arma in diferite tertipuei de manipulare si dezinformare. A fost urat de tot ceea ce s-a intamplat - panouri electorale cu cei doi ofiteri securisti cu crucile in mana. Am inceput sa pun la indoiala daca mai exista preoti devotati,  care slujesc oamenii si biserica. Nu am dorit niciodata sa ma aventurez in asemenea constatari si judecati, dar prea multe materiale compromitatoare la adresa bisericii de la noi si din Rusia. Sunt dezamagiti si copiii mei care de mici au mers cuminti la biserica... Duminicile erau calde si pline de pace, candva. Acum in biserica  parca  esti in asteptarea "ordinelor" venite de la Mitropolie, ca de la comandamentul armatei a 14-a...  Sunt de acord cu autorul ca "Plasarea „Unirii” într-un buletin de vot" nu este binevenita... Cred, insa, ca masele trebuie bine pregatite pentru a accepta ideea "UNIRII". Ar trebui sa se vorbeasca (inclusiv in scoli, la lectiile de dirigintie, de istorie, geografie si literatura) si sa se scrie desrpre AVANTAJELE unirii Basarabiei cu Romania. Toti (inclusiv rusii, ucrainenii, tiganii, gagauzii...) trebuie sa inteleaga de ce E BINE sa ne unim, ce avem de castigat din punct de vedere economic, politic, spiritual...