Categorii

Parteneri

Premiul Literar al statelor Grupului de la Visegrad pentru țările Parteneriatului Estic

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Premiul Literar al statelor Grupului de la Visegrad pentru țările Parteneriatului Estic

Premiul literar VEaPLA (Visegrad Eastern Partnership Literary Award) este inițiat de către statele din Grupul de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) și își are ca scop punerea în valoare a unor creații literare de excepție semnate de autori originari din țările membre ale Parteneriatului Estic. Organizatorii proiectului VEaPLA își propun să stimuleze cooperarea între intelectualii din spațiul post-sovietic și din cel al țărilor V4, să sprijine personalități literare importante și să susțină idealurile libertății de creație. Unul dintre criteriile de selecție este rezonanța și impactul social al cărților respective.
 
În 2018 trofeul VEaPLA a fost acordat scriitorului ucrainean Vladimir Rafeenko pentru volumul Durata zilelor (Dolgota dnei/Dovgi casi), apărut la Editura Fabula. Autorul este un prozator și poet de limbă rusă născut în 1969 în regiunea Donețk. A absolvit Facultatea de Filologie Rusă a Universității din Donețk. A activat ca redactor la editurile BAO și Cassiopeia și ca redactor-șef-adjunct al revistei Mnogotocie. Este laureat al Premiului Rus (2010, 2012), acordat scriitorilor ruși din diasporă, precum și al Premiului Novaia Slovesnosti (2014). După agresiunea militară lansată de Rusia împotriva Ucrainei în 2014, Vladimir Rafeenko și-a aflat refugiu în Ucraina de Vest.
 
Volumul Durata zilelor este alcătuit dinntr-un roman și o colecție de nuvele. Romanul reprezintă un basm despre război. În schimb nuvelele sunt scrise într-o manieră realistă, iar printre protagoniștii acestora se numără și autorul însuși. Acțiunea are loc în baia publică A Cincea Romă, situată la periferia orașului Z. Personajele centrale îi momesc pe vizitatorii localului pentru a-i ucide, intonând în fiecare dimineață imnul Ucrainei. Aceste acțiuni subversive provoacă prejudicii ireparabile în mașinăria infernului rus...