Categorii

Parteneri

Leonardo da Vinci la Chişinău

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Leonardo da Vinci la Chişinău

„Odată ce te-ai delectat cu zborul, ajungi să mergi pe pământ cu ochii îndreptaţi către ceruri, căci ai ajuns în înălţimi şi într-acolo tânjeşti să revii.”
Leonardo da Vinci
 
A fost nevoie de zece ani pentru crearea expoziţiei „Geniul lui da Vinci”, dedicată lui Leonardo. Expoziţia a fost realizată de compania „Grande Exhibitions” din Australia împreună cu fundația italiană „Anthropos Association”. 
Modesto Vecchia, specialist în opera lui Leonardo da Vinci, preşedintele „Anthropos Association” şi în acelaşi timp curatorul şi fondatorul expoziţiei „Leonardo da Vinci, geniul universal” de la Roma, a reunit un grup de tâmplari italieni iscusiți, angajându-se să lucreze la descifrarea codexurilor lui da Vinci, pentru a recrea aparatele şi mecanismele inventate de el, care au şi servit ca exponate pentru această expoziţie deschisă la Chișinău. Unele modele şi-au păstrat dimensiunile originale,  altele au fost micşorate sau mărite, pentru a-l ajuta pe vizitator să-și facă o impresie corectă. 
Fundația „Anthropos” a întemeiat un muzeu numit „Geniul universal da Vinci” în centrul istoric al Romei, în biserica Santa Maria pe Piazza del Popolo. Santa Maria pe Piazza del Popolo este o biserică a Ordinului Augustinian şi este situată în partea de nord a pieţei centrale a oraşului. Încă din timpurile cavalerilor templieri biserica era un loc de pelerinaj şi un bastion al sfintei inchiziţii. Conform legendei, biserica a fost ridicată pe locul unde a fost înmormântat împăratul Nero.
Tâmplarii care au lucrat asupra replicării lucrărilor lui da Vinci au studiat manuscrisele lui Leonardo cu desenele şi notiţele sale de pe margine. Pentru a reuși era nevoie să cunoască dialectul florentin din acele timpuri şi să posede capacitatea de a înţelege scrisul dificil al lui da Vinci, îndeosebi scrisul oglindit al acestuia, să analizeze minuţios toate cele 6000 de pagini ale manuscriselor, mai ales că schiţele unor proiecte conţineau greşeli intenţionate, care se voiau un fel de protecţie a „drepturilor de autor” ale pictorului. Erorile sofisticate, informaţia incorectă, comentariile incomplete la desene, scrise de către autor în parte pe o pagină, în parte pe schiţele care nu aveau nimic în comun cu invenţia pe care o descriau – toate acestea au complicat cercetarea manuscriselor. Meșterii tâmplari au recreat mai mult de 120 de dispozitive şi aparate ale lui da Vinci, folosind, pe măsura posibilităţilor, tehnica şi materiale autentice din punct de vedere istoric.
Graţie sprijinului oferit de compania „Grande Exhibitions” în frunte cu fondatorul său, Bruce Peterson, expoziţia a devenit nu doar o colecţie de invenţii, ci a cuprins şi alte opere ale lui da Vinci, dezvăluind spectatorului întreaga grandoare a geniului său.
Expoziţia mai conţine și reproduceri la dimensiune originală ale celor mai celebre picturi ale sale, o colecţie uimitoare de desene anatomice, un mare desen al celebrei fresce „Bătălia de la Anghiari”, precum şi versiunile 3D ale tabloului „Mona Lisa”, frescei „Cina cea de Taină” şi „Omului Vitruvian” şi, desigur, ambiţioasa sculptură „Calul Sforza”.
Expoziția deschisă la Chișinău, între 1 februarie și 30 aprilie 2016, la Muzeul Naţional de Istorie, este cea mai completă colecţie a operelor faimosului florentin, o expoziție care călătoreşte prin lume pentru a povesti spectatorului despre cel mai de seamă geniu al omenirii și viaţa sa ieșită din comun.  (Din catalogul expoziției)