Categorii

Parteneri

Ion Mircea – Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, 2011

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Ion Mircea – Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, 2011

Iarna, în fiecare an, pe 15 ianuarie, oraşul Botoşani devine capitala poeziei româneşti. Aici, pe scena Teatrului din localitate, are loc Gala de decernare a celei mai prestigioase distincţii pentru poezie – Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”. Laureatul pe anul 2011 a fost desemnat poetul Ion Mircea, care a fost preferat de juriu dintr-o listă de nominalizaţi, în care au figurat nume importante ale literaturii române de astăzi: Nicolae Prelipceanu, Vasile Vlad, Ovidiu Genaru, Doina Uricariu. La această a XXI-a ediţie, juriul de acordare a premiului a fost format din Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Cornel Ungureanu şi Alexandru Călinescu.
Laureatul, aşa cum se obişnuieşte, a primit trofeul, diploma, premiul în valoare de 10 000 de lei şi titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Botoşani. Felicitări, Ion Mircea!
 
Chipul
 
Stinge. am să stau aşa pe întuneric
de-atâta plâns mi-a putrezit şi uşa
cu ochii încă buni învăţ tăcerea
şi orbii-nvaţă limbi străine.
gazul lenticular al unor bătălii navale
deasupra mlaştinii secate şi fisurate aparent
precum pupila. Dumnezeu
cu pămătuful soarelui în mână
săpuneşte noaptea un obraz al morţii.
ŞI VOM ÎNCREDINŢA LUMINII
ÎNFĂŢIŞAREA LUMII SPRE A-I PĂSTRA SECRETUL.
apoi mi-au jupuit chipul
şi-au pietruit cu el pământul.
stinge. am să stau aşa pe întuneric.
 
(Poem din volumul Şocul oxigenului, Editura Vinea, 2002)
 
Reamintim că Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” a fost acordat până acum poeţilor Mihai Ursachi, Gellu Naum, Cezar Baltag, Petre Stoica, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Ştefan Augustin Doinaş, Mircea Ivănescu, Cezar Ivănescu, Constanţa Buzea, Emil Brumaru, Ilie Constantin, Angela Marinescu, Şerban Foarţă, Gabriela Melinescu, Adrian Popescu, Mircea Dinescu, Cristian Simionescu, Dorin Tudoran şi Dinu Flămând.