Categorii

Parteneri

Eveniment literar româno-german la Chişinău

Tipăreşte pagina versiune gata de tipărire Recomandă articolul prin: Send to friend

Eveniment literar româno-german la Chişinău

Miercuri, 24 februarie 2016, în incinta Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” din Chişinău a avut loc întâlnirea cu scriitorii Julia Wolf din Germania şi Bogdan Coşa din România. Evenimentul a fost organizat de Institutul Goethe din Bucureşti în colaborare cu Centrul Cultural German „Akzente” de la Chişinău. Cei doi scriitori au citit fragmente din cărţile lor recente şi au susţinut un dialog cu publicul.
Romanul de debut al Juliei Wolf, Alles ist jetzt/Totul este acum (Editura FVA, 2015), reprezintă povestea unei tinere care se confruntă cu propriii demoni. În roman se vorbeşte despre despărţire, singurătate şi violenţă ca efect al însingurării. Este o carte care provoacă şi atinge, limbajul şi conţinutul corelându-se într-un mod impresionant.
Julia Wolf este cunoscută mai ales pentru piese radiofonice şi pentru dramaturgie, lucrările sale fiind montate în mai multe teatre din Germania şi Austria. Scrie şi poezie. A beneficiat de mai multe burse de creaţie în diferite oraşe şi diferite state ale lumii. Inclusiv în România, „La Cetate” (oferită de fundaţia lui Mircea Dinescu). Autoarea a fost premiată pentru romanul Alles ist jetzt cu Premiul pentru Literatură acordat de Brandenburg Lotto GmbH. 
„Protagonista acestui roman, Ingrid, împreună cu fratele ei, Gordon, trebuie să facă o vizită mamei lor, în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou – un interval cu valenţe magice –, a spus Julia Wolf la întâlnirea cu publicul din Chişinău. Încerc să descriu o anumită stare sufletească a protagonistei Ingrid. Ea îşi aminteşte trecutul, dar amintirile acestea nu sunt ierarhizate, în momentul în care intră în casa mamei, amintirile o învăluie şi ea înţelege că nu se poate desprinde din ţesătura lor. Sunt straturi diferite ale conştiinţei care se întrepătrund. O înregistrare a cotidianului, descrierea gesturilor simple pe care o realizez în acest text nu are doar valoare compoziţională, ci este şi o căutare, un experiment la nivelul limbajului – să văd cât pot să exprim, ce sentimente pot provoca din recrearea unei atmosfere de recuperare domestică, de comuniune între generaţii… Scriu despre lucrurile importante pentru mine, care mă frământă. Pentru mine scriitura este o căutare, o excavare a sinelui, de aceea atunci când scriu nu mă gândesc la public. Din experienţa primei mele cărţi pot să spun că cei care doresc o lectură distractivă nu sunt cititorii mei. Mă adresez celor care preferă o lectură mai tristă, mai melancolică, mai reflexivă.”
Bogdan Coşa a scris şi poezii, dar e mai mult romancier. Autorul a primit în 2010 Premiul pentru debut al Editurii Cartea Românească, iar în 2014 – Premiul pentru cel mai bun scriitor tânăr. La întâlnirea de la Biblioteca „B.P. Hasdeu”, Bogdan Coşa a citit un fragment din Poker. Black Glass, volum publicat în 2013. Este partea a doua a unei trilogii. Primul roman, Poker, a apărut în 2011. Poker. Black Glass este o poveste tulburătoare şi autentică de dragoste. Coşa schiţează un portret al celor aflaţi acum la vârsta de 20 de ani, cu accent pe relaţiile lor de prietenie şi dragoste, care se termină adesea în singurătate.
„Mi-a plăcut să cartografiez lumea gesturilor mărunte, a mărturisit Bogdan Coşa. De obicei, în artă se pune accentul pe temele mari, eu am vrut să mă raportez într-un registru minor. Poker este titlul trilogiei, iar titlul volumului al doilea, Black Glass, este inspirat după un poet american contemporan. Primul roman al trilogiei este unul ce pune accentul pe jocurile on-line care au intrat pe piaţa din România la începutul anilor 2000. Am vrut să-i ajut pe cititori să se familiarizeze cu aceste mecanisme, cum poţi să profiţi de ele, cum poţi să te fereşti de ele… Jocul de poker este o formă de dialog, cineva pariază, cineva acceptă pariul sau nu-l acceptă... Dacă primul roman este scris pentru un prieten anume din Braşov, oraşul meu natal, un prieten căruia am vrut să-i las o amintire despre momentele petrecute împreună, evident, ficţionalizate, în care am optat pentru un limbaj direct, am făcut chiar o stenografie a replicilor, al doilea roman a fost scris în mod conştient pentru critica literară, pentru public, şi am lucrat după o schemă clasică… Adolescenţa întârziată a tinerilor de azi poate fi o şansă. Cred că ar trebui să lucrăm asupra persoanei noastre, şi să ne construim mai inteligent, mai empatic. Trebuie să profităm de posibilităţile create de confortul societăţii moderne pentru a ajunge mai culţi şi mai buni, să facem lucruri utile. De cele mai multe ori tinerii nu înţeleg asta şi se refugiază în băutură, în droguri, în tot felul de ieşiri brutale şi aşa ajung la o stare de dezolare şi singurătate extremă.” 
Ambii autori au primit burse din partea Consiliului de Literatură al Landului Hessen. Şi la fel ca Julia Wolf, Bogdan Coşa a fost bursierul Consiliului Căminului de Cultură din Wiesbaden, Germania.
Turneul de promovare al celor doi scriitori a mai cuprins, înaintea Chişinăului, întâlniri cu publicul de la Bucureşti şi Iaşi. Un circuit literar care sperăm să continue cu alte „tandemuri” româno-germane.
Consemnare de  Ruxanda DRUŢĂ